Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
baleset
2019.07.02

Életveszély híján elpuhulhatnak gyermekeink

Az EU-konform játszóterekről eltűntek a forgók, a fémhinták és a rakétamászókák. Van gumipadló és védőháló, nincs fára mászás, és a medence széléről ugrálni tilos és élet­veszélyes. Esőben pedig nem megyünk ki a szünetben, nehogy sárosak legyünk vagy megfázzon valaki. Mi lesz így a gyerekeinkkel, veszélytelenül?

A tokiói Fuji ovi igazgatója szerint – evamagazin.hu oldalon olvashatsz vele egy nagyon jó cikket – „ha túlságosan biztonságos környezetben nevelkednek, a gyerekekben nem alakul ki az egészséges veszélyérzet. Nemcsak elpuhulnak, de ha most nem horzsolják le a térdüket, később a gerincüket törik.” A bajt – vagyis annak hiányát – csak fokozzák a helikopterszülők, akik a széltől is óvják szemük fényét, és szoros gyeplőn terelgetik – értsd autóval fuvarozzák – a csíramentes lakóparkból magániskolába, külön-óráról korrepetálásra. (Ezzel ignorálva egyébként azt a tényt, hogy statisztikailag a legveszélyesebb tevékenység autóba szállni.)

Esni, kelni kell

Egyrészt kizárt, hogy minden vélt vagy valós leselkedő veszélytől megóvjuk őket, másrészt több szakember egybehangzó véleménye szerint az egészséges, aktív gyerekkornak kifejezetten része és fejlődési szempontból elengedhetetlen élménye a veszély megtapasztalása. Az esések, sérülések. Az amerikai Gever Tulley, aki számítástechnikusból lett pedagógus, a téma legismertebb szószólója, Fifty Dangerous Things (you should let your children do) [Ötven veszélyes dolog (amit meg kellene engedni a gyerekeknek)] című könyve és TED előadásai révén reflektorfénybe kerülnek a gyermekpszichológusokat már régóta foglalkoztató problémák.

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek