Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
zenetanulás
Illusztráció: Szántói Krisztián,
2020.05.18

Zene az agynak, avagy miért tanuljon a gyerek zenét, miért játsszon hangszeren?

Amikor az ember gyereke zenét tanul, időről időre egy számmal nagyobb hegedűt kell beszerezni (például), hetente többször le kell őt szállítani az órára. Vizsgákra kell készülni, szép szóval, rimánkodva és őrmesteri szigorral gyakoroltatni. Eltűrni, hogy századjára is a szamárindulót játssza a zongorán Chopin helyett. De megéri. Nagyon megéri.

Ha az oktatásért felelős döntéshozók tisztában lennének vele, hogy mekkorát lendít a gyerekkori zene­tanulás az érzelmi és értelmi képességeken, már az óvodában dupla órán tanítanák a szolfézst, és kötelező lenne a hangszerválasztás. A Német Társadalomgazdasági Bizottság 2013-ban tett közzé egy széles körű kutatás alapján készült tanulmányt a zenetanulás hatásáról az iskoláskorúak körében. Azt előre borítékolni lehetett, hogy a zene inkább használ, mint árt a gyerekek szellemi képességének, de az eredmény minden várakozást felülmúlt. A tanulmány megállapítása szerint „a zenetanulás kétszer akkora mértékben javítja a kognitív és egyéb szellemi képességeket, mint a sport, a dráma vagy a tánc.” Megállapították, hogy a rendszeresen zenét tanuló diákok jobb tanulmányi eredeményt értek el, tudatosabbak, nyíltabb gondolkodásúak és ambiciózusabbak, mint azok a kortársaik, akik nem foglalkoznak zenével.

A részletek azonban még ennél is meggyőzőbbek: a verbális készségtől a memórián át az időskori szellemi kapacitás megőrzéséig számos előnnyel kecsegtet a gyermekkori zenélés.

A zene összeköt

Fiatal felnőttek családi kapcsolatait vizsgálva kiderült, hogy sokkal szorosabb és meghittebb viszony alakul ki a szülők és felnövekvő gyermekeik között azokban a családokban, ahol gyermekkorban, és különösen a kamaszkor nehéz évei alatt, közös zenei élményben volt részük a szülőknek és a gyerekeknek. Ez nem feltétlenül jelent együtt zenélést! A koncert, az otthon vagy autóban, utazás alatt együtt hallgatott zene vagy közös éneklés, a megosztott élmény a lényeg.
A felmérésben átlagosan 21 éves fiatalokat kérdeztek arról, hogy milyen a kapcsolatuk a szüleikkel, milyen gyakran látogatják egymást, és milyen emlékeik vannak a gyermekkorukról. A korai években bevett gyakorlat a zene és az ének jelenléte a szülői kapcsolatban – altatók, dalocskák, ünnepi énekek formájában –, azonban meglepő módon a kamaszkorban átélt közös zenei élmény tette a legnagyobb hatást a szülő-gyerek kapcsolatra.
Feltehetőleg két faktor befolyásolja pozitív módon a családi viszonyokat a közös zenehallgatás tükrében: a szinkronizáció és az empátia. Az első egymásra hangolódást, közös hullámhosszot és koordinált cselekvést jelent, ami rendkívül erős kötődést generál. Elég, ha mindenki ugyanazt a dalt dúdolja, együtt mozog, táncol, máris kialakul a pillanatnyi szinkron. Az empátia a zenei élmény érzelmi hatására bontakozik ki, és a leghétköznapibb helyzetben is nyitottá, érzelmileg befogadóvá és megértővé tesz.

Ha a kamasz gyereked legközelebb felteszi a fejhallgatót és hallgatásba burkolózik, inkább kérd meg, hogy tegye be a zenét, hadd halljad te is, mit hallgat. Megéri!

10 előnye a zenetanulásnak:

 1. Jobb olvasási és verbális készség
  Az ének- és zenetanulás összefüggésbe hozható a nyelvi készség fejlesztésével. A hangközök és a pontos hangmagasság detektálása, a ritmizálás és különösen az éneklés közben gyakorolt hangképzés egyértelműen előnyösen hat a nyelvtanulás öt alapvető készségére: a fonémák (hangzók) felismerésére, a beszéd és a környezeti zaj kiszűrésére, a nyelvi ritmus és a hangminták elsajátítására és a hangzás utáni memorizálásra.
 2. Matematika és tér- és időérzékelés
  A matek és a zene kapcsolatát nem kell magyarázni: a hangközök, a kvintkör, a skálák, a hangnemek és az akkordok mind számtani alapon működnek. A zenei alapok megértése indirekt módon fejleszti az absztrakt matematikai, illetve a tér- és időbeli érzékelés képességeit. Ezek a készségek nemcsak a zenei gyakorlatban és a reál tantárgyak megértésében fontosak, hanem később alapkövei lesznek olyan szakmai irányoknak, mint az építészet, a mérnöki tudományok vagy a programozás. A magasabb nyelvi kompetenciával párosítva mindez komoly előnyt jelenthet a pályaválasztásnál.
 3. Jobb tanulmányi eredmény
  Egy amerikai és kanadai általános iskolások körében végzett kutatás szerint azokban az iskolákban, ahol magas szintű zenei oktatás folyik, a diákok nyelvi és matematikai tanulmányi eredménye átlagban 20 százalékkal magasabb azoknak az iskoláknak a diákjaiénál, ahol a zenetanulás nem kap kellő hangsúlyt. Ugyan más okai is lehetnek a kiugró eredménynek – például eltérő szociális körülmények –, az összefüggés mégis igazoltnak látszik.
 4. Magasabb IQ
  Igaz, hogy a zene elsősorban érzelmi kifejezőeszköz, meglepő módon a tesztek alapján mégis az derült ki, hogy a zenetanulás csak kevéssé befolyásolja az EQ alakulását, viszont egyértelműen emeli az IQ szintjét. Ez nem azt jelenti, hogy a zenészek eleve okosabbak, csupán annyit bizonyít, hogy önmagukhoz képest a zenét tanulók jobb eredményeket képesek elérni az intellektuális készségeket vizsgáló teszteken.
Cikkünk folytatását legújabb számunkban találjátok, mely ITT digitális formában is megvásárolható!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
78 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Ajánlott cikkek