Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
Természetes Otthon
Szerző: Julka
2020.04.09

Zero waste tippek a karantén idejére

Ahogy mindenki, mi is az otthonainkba zárkózva töltjük most a napokat, igyekezve óvni ezzel másokat és magunkat is. A jelenlegi helyzetben - természetes módon - kicsit háttérbe szorultak a környezetvédelmi törekvések. Bár fel-fel bukkan egy-egy cikk, ami arról szól, hogy vajon az ökológiai- és klímaválságra milyen hatással lesz ez a mostani járvány, mindenki jobban foglalkoztat most szeretteink egészsége és anyagi biztonsága. Ugyanakkor felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon mennyire tartható most a hulladékmentesség, kell-e, lehet-e most ezzel foglalkozni?

Hanem a “zero waste” nem is, de a “less waste” lehetséges.

Mi igen is hiszünk benne, hogy ezekben a vészterhes időkben is fontos érzékenynek maradni a környezetvédelem kérdéseivel szemben, hiszen az ökológiai válság pont ezt tanítja meg nekünk: minden mindennel összefügg, a választásaink nincsenek önmagukban, hatással vannak számtalan apróságra a világban. Ez most is tapasztalhatjuk – a járványhelyzet miatt leálló ipari tevékenységek nyomán kitisztuló levegő, csökkenő szén-dioxid kibocsátás, stb…

Nyilvánvalóan sok kérdésben engednünk kell most – talán nem jutunk el piacra vagy csomagolásmentes boltba, egészségügyi szempontok miatt kicsit félre tesszük a textil zsebkendőt, de számtalan területe marad az életnek, ahol igenis dönthetünk a fenntarthatóbb, hulladékmentesebb, környezetbarátabb alternatívák mellett. Erre mutatunk most példákat!

Bevásárlás

Sokan intézzük, intézik most a bevásárlást online, amit lehet inkább megrendelünk, csak hogy kerüljük a tömeget, az érintkezést. Ez nagyon jó döntés és az a jó hír, hogy ezt nem csak szupermarketekben tehetjük meg, hanem kistermelőktől is rendelhetünk élelmiszert – akár házhoz, akár egy kevésbé forgalmas átadópontra. Ilyen kezdeményezés a NekedTerem,  a VeddEgyütt!, az ittaSzezon vagy a Szatyorbolt, ahogy néhány konkrét termelő is – érdemes velük egyeztetni.

Ha mégis a szupermarketeket választjátok – akár online, akár offline vásároltok – figyelhettek arra, hogy minél nagyobb kiszerelésű termékeket tegyetek a kosaraitokba, lehetőleg jól újrahasznosítható vagy többször használható csomagolású árukat szerezzetek be.

A bevásárlás témája mellett nem lehet úgy elmenni, hogy ne ejtsünk szót a tartós élelmiszerekről, pazarlásmentes betározásról. Érdemes akár két hétre előre is menütervet csinálnotok, aminél figyelhettek arra, hogy az ételek egymásra épüljenek, így a maradékokat is hasznosítani tudjátok. Ha tartós élelmiszereket vesztek, ne csak lisztre és cukorra gondoljatok, sok egyéb megoldás is van: a hüvelyesekből finom és tápláló ételeket készíthettek és jól el is állnak, zöldségeket magatok is fagyaszthattok le (erre jó megoldást jelenthet, ha vászonzsákokba fagyasztod le őket, így kevesebb helyet foglalnak, mint a dobozok), de akár előrefagyasztott termékeket is vásárolhattok, vagy jól tárolható zöldségeket akár a kamrában is hosszan eltarthattok.

Takarítás, tisztálkodás

A jelenlegi helyzetben természetesen mind vágyunk egy kicsit nagyobb tisztaságra és semmi gond nincs azzal, ha esetleg kivételesen beszerzel egy erősebb tisztítószert, ami kevésbé környezetbarát, de sok mindenben nem muszáj visszaváltani, mert megfelelő védelmet nyújtanak. Nyugodtan maradhatsz a natúrszappanoknál, a házi mosószernél, akár tisztítószereknél. Ezek azért is jók, mert mosószódát, mosószappant, szódabikarbónát akár rendelni is tudsz, illetve sokáig elállnak, sokáig használhatod őket.

A személyes higiénia termén is remek alkalmat ad az otthonlét, hogy kipróbálj tartós tárgyakat az eldobhatók helyett. A fém borotvák, intimkelyhek és textil betétek mind szuper és praktikus alternatívák és most az otthon töltött hetek alatt kellő tapasztaltot gyűjthetsz a használatukról. Arról nem is beszélve, hogy máris még 2-3 terméket húzhatsz le a bevásárlólistádról!

Bezárva lenni – gyerekekkel

Különösen nehéz helyzetet szülhet kisgyermekekkel otthon lenni sok-sok napon keresztül, pláne, ha még egy kis udvar sincs, ahová ki lehetne menni. Nem egyszerű hosszú napokig szórakoztatni az apróságokat, pláne munka, háztartás mellett. Segíthet, ha megpróbálunk kialakítani egy napirendet, amiben előre megegyezünk abban, hogy kinek mikor mi a dolga, mikor vagyunk együtt és mikor lehet mindenki egy kicsit egyedül. Ennek kapcsán érdemes lehet bevonni a gyerkőcöket is a házimunkába, kerti munkálatokba.

Nagyon jól jön ilyen helyzetben a “játékbank” is, ahová elpakoljuk a gyerekek játékainak egy részét, majd ha már úgy látjuk, hogy azok, amiket a szobában hagytunk már nem kötik le őket, újdonság gyanánt elővehetünk egy-két játékot a bankból, míg egy-két másikat cserébe elpakolunk. Így forgó-rendszerben csempészhetünk egy kis újdonságot a játékok világába, anélkül, hogy vásárolnánk új tárgyakat.

Természetesen egy kis kreativitással a semmiből is csinálhatunk játékokat, alkothatunk akár hulladékból is, régi újságpapírokból készíthetünk papírmasét, só-liszt gyurmát is készíthetünk, papír-ragasztószalagból készülhet autópálya vagy ugróiskola beltéren is.

Benne maradni a folyamatban…

Mind kötünk kompromisszumokat ezekben az időkben, ami természetes, sőt, bizonyos esetekben fontos is, de szerintünk az is lényeges, hogy még ha apró dolgokban is, tartsunk ki a minél környezetbarátabb, hulladékmentesebb életvitel mellett, hogy ha visszatérhetünk majd a mindennapokhoz, könnyebb legyen visszatérni a zero waste szokásainkhoz, bennünk maradjon a rutin és ezekben az időkben is minél kevesebb terhet rójunk a környezetünkre.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
apák napja

Mit kívánnak a magyar apák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek