Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apás szülés

Apás szülés: ér hányni a szülőszobán?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat

Legutóbb ott hagytuk abba az apás szülést, hogy ...

Elolvasom
zseni gyerek
Getty Images
2020.01.10

„Zseni a gyerekem, de őszintén: egyáltalán nem örülök ennek”

Minden szülő eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha rendkívül tehetséges gyermeke lenne. Sokan mindent meg is tesznek ezért, valójában pedig azt sem tudják, mi mindennel jár egy zseni a családban.

Te is úgy gondolod, hogy a tehetség azonos a kiváló iskolai teljesítménnyel, magas intelligenciával? Sokan vélekednek így, ám a tehetségnek nem ez a mércéje.

A tehetségnek három fő összetevője van: képesség, motiváció és kreativitás.

Képességen általános intellektuális képességeket, értelmet értünk (nyelvi, zenei, logikai, vizuális, mozgásbeli, szociális), kreativitáson pedig eredeti, rugalmas és szabadon áramló gondolkodást, mely nélkülözi a megszokott sémákat – emiatt titulálják őket gyakran renitensnek -. A motiváció ebben az értelemben nem más, mint kíváncsiság, spontán érdeklődés és annak fenntartása, a szorgalom, amely fontos mozgatórugó és egyben energiaforrás.

Honnan tudhatod, hogy gyermeked tehetséges?

A kiemelkedő képességeket vizsgáló szakemberek rámutattak, hogy már egészen kis korban vannak jelei: csecsemőként nagyon érzékenyek, kifinomult érzékeléssel rendelkeznek, például nem bírják elviselni, ha címke van a ruhájukban vagy irritáltja őket a zokni, megérzik mások apró hangulatváltozásait is. Nagyon kíváncsiak, érdeklődők, a korukat jóval meghaladó mértékben és időtartamig képesek egy őket érdeklő dologra koncentrálni és általában hamarabb beszélnek, járnak.

A tudásvágy már akár óvodás kor előtt is meghatározó lehet az ilyen gyerekeknél: megszállottan gyűjtik az információkat az őket érdeklő dolgokról pl. bolygókról, dinoszauruszokról, bogarakról. Érdeklődnek a világ iránt és széleskörű általános műveltséggel rendelkeznek, már kisgyerekként is.

Folyamatosan kérdeznek, keresik a válaszokat .

Ez inspirálja őket arra is, hogy idő előtt megtanuljanak olvasni, írni, számolni.

Kerülik a sémákat, jellemzőjük a hihetetlen kreativitás, szárnyaló képzettársítások, sajátos humorérzék és erős identitás tudat, amelyek mások szemében csodabogárrá teszik őket.

Maximalisták, tökéletességre törekszenek és idegesíti őket a napi rutin, mert elvesztik az érdeklődésüket, ha valamit többször, ugyanúgy kell elvégezni.

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apás szülés

Apás szülés: ér hányni a szülőszobán?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
zsebpénz

Adjunk-e a gyerekünknek zsebpénzt a házimunkáért cserébe?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
Koronavírus

20 tárgy az otthonodban, amit elfelejtesz lefertőtleníteni, pedig kellene!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek