Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
zseni gyerek
Getty Images
2020.01.10

„Zseni a gyerekem, de őszintén: egyáltalán nem örülök ennek”

Minden szülő eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha rendkívül tehetséges gyermeke lenne. Sokan mindent meg is tesznek ezért, valójában pedig azt sem tudják, mi mindennel jár egy zseni a családban.

Jelenthet-e a tehetség problémát?

Azt mondják, hogy ami az egyik oldalon pluszban van, az hiányzik máshonnan. A tehetséges gyerekek mindig sokkal érzékenyebbek, sérülékenyebbek és biztosan eltérnek valamiben társaiktól. Az ember alapvető tulajdonsága, hogy az átlagtól, megszokottól eltérőt nehezebben fogadja el, perifériára szorítja. A tehetséges gyermek a szülőnek is komoly kihívás.

„Biztosan láttál már olyan gyereket, aki háromévesen írt, olvasott, osztott, szorzott, akár törtekkel is, de tini korára hároméves szintjén ragadt szocio-emocionális szempontból, azaz nem tudott kapcsolatot teremteni, érzelmi reakciói jóval elmaradtak kortársaiétól.” – meséli Éva, akinek papírja is van arról, hogy zsenit nevel. – „Marci már pici korában is teljesen más volt, mint a nagy testvére, Áron. Emlékszem, hat hónapos koráig sehová sem mehettünk egy óránál hosszabb időtartamra, mert Marci elkezdett üvölteni és addig nem hagyta abba, amíg haza nem értünk. Mindig meghökkentett, mennyire nem bírja az érintést és az érzelmi megnyilvánulásokat. Több szakemberhez is elvittem, nincs-e valamilyen idegrendszeri probléma a háttérben, rengeteg vizsgálatot elvégeztek rajta, de minden értéke, eredménye rendben volt.”

Marci azóta már egyetemista, szoftvereket tervez, fejleszt és 19 évesen több nemzetközi IT céggel dolgozik együtt.

Van barátnője és barátai is, de a mai napig nem egyszerű vele az élet.

„Sokszor kívántam, bár ne lenne ennyire tehetséges és okos a gyermekem, csak átlagos. Mert bárki, bármit is mond, ha zseni születik a családba, az borzasztó nagy felelősség. Azt érzed, hogy a te tudásod már gyermeked pár éves korában csődöt mondott, hiszen olyan kérdéseket tesz fel, amelyekre nem tudod a választ. Tudod, hogy meg kell keresned számára azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek neki jó irányba terelni azt a hallatlan energiát és tudást, ami megadatott neki.”

A szakemberek szerint ahhoz, hogy ezek a gyerekek teljes értékű életet élhessenek, biztosítani kell számukra a kontrollált, szabályozott fejlődést, nevelést és semmi esetre sem szabad őket mini felnőttként kezelni. Bármilyen gyerekről is legyen szó, akár tehetséges valamiben, akár nem,

a maradandó értékek, a szeretet, a törődés és a család azok a kulcsszavak, melyek számukra a teljes élet előfeltételei.

„Ha visszajelzést kapsz, hogy gyermeked tehetséges sportban, matematikában vagy valami másban, akkor is az első és legfontosabb teendőd, hogy önfeledt gyermekkort, szeretetet, biztosíts neki, odafigyelj rá! Tudatosítsd benne, hogy értékes ember, ne alakítson ki olyan önkorlátozó hiedelmeket, hogy értéktelen, valami baj van vele, mert bármennyire is hihetetlen, de az ilyen gyerekek folyamatos önbizalomhiánnyal küzdenek.”– tanácsolja Éva.

Lehet, hogy a tehetség, a zsenialitás nagy adomány, de az is biztos, hogy sokkal göröngyösebb és magányosabb út az övék, mint egy átlagemberé. A tehetség nem csak kincs, hanem feladat is a gyermek számára. Olyan feladat, ami komoly kihívások elé fogja állítani az életben. Ezért van szükség egy biztos pontra, a családra és a megfelelő támogatásra.

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
32 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek