A cikória, egy szerény kinézetű növény, valójában igazi kincs az egészségtudatos táplálkozásban. Gyakran a kávé helyettesítőjeként ismert, pedig ennél sokkal többet kínál. Évezredek óta használják gyógyászati célokra, és napjainkban a modern kutatások is alátámasztják jótékony hatásait.
A cikória gyökere prebiotikus rostokban gazdag, különösen inulinban, ami táplálja a bélflórát. Ezáltal hozzájárul az emésztés javításához, erősíti az immunrendszert és segíthet a vércukorszint szabályozásában is. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászat régóta alkalmazza emésztési panaszok enyhítésére.
A cikória nem csupán egy kávépótlék, hanem egy természetes gyógyír, melynek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet egészséges működéséhez és a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
A cikória levelei is ehetőek, salátákba keverve pikáns, enyhén kesernyés ízt kölcsönöznek az ételnek. Ezek a levelek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, például A-vitamin, C-vitamin és kálium található bennük. A cikória felhasználása tehát rendkívül sokoldalú, a gyökerétől a leveleiig minden része értékes.
Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a cikória általában biztonságos, bizonyos esetekben, például terhesség vagy szoptatás alatt, érdemes orvoshoz fordulni a fogyasztásával kapcsolatban. Valamint, egyeseknél allergiás reakciót válthat ki.
A cikória eredete és története: Egy növény vándorútja
A cikória, latin nevén Cichorium intybus, egy lenyűgöző növény, melynek története évezredekre nyúlik vissza. Származási helye a Mediterrán térség és Nyugat-Ázsia, ahonnan az idők során elterjedt szinte az egész világon.
Már az ókori Egyiptomban is ismerték és termesztették, gyógyászati célokra használták. Feljegyzések szerint a rómaiak is fogyasztották, mind a gyökerét, mind a leveleit, salátaként és zöldségként egyaránt. A középkorban Európa-szerte elterjedt, különösen a kolostorkertekben termesztették, ahol gyógynövényként tartották számon.
A cikória kávépótlóként való használata csak a 17. században kezdett elterjedni, amikor a kávé drága és nehezen beszerezhető volt. Hollandia volt az egyik első ország, ahol a cikóriát nagy mennyiségben kezdték termeszteni és pörkölni kávépótlóként. Innen terjedt tovább Németországba és más európai országokba.
A cikória története szorosan összefonódik a kávé történelmével, ugyanis a kávéhiány idején a cikória gyökere vált a legnépszerűbb és legelterjedtebb kávépótlóvá.
A 19. században a cikória termesztése ipari méreteket öltött. A cikória kávé népszerűsége a mai napig töretlen, sokan fogyasztják önmagában vagy a hagyományos kávéval keverve, hogy enyhítsék annak koffeintartalmát és élvezzék a cikória földes, enyhén kesernyés ízét.
Érdekesség, hogy a cikória nem csupán a gyökere miatt értékes. Fiatal levelei salátaként fogyaszthatóak, virágai pedig szép kék színükkel díszíthetik a kerteket. A cikória tehát egy sokoldalú növény, melynek hosszú és gazdag története van.
A cikória botanikai jellemzői: Felismerhető jegyek
A cikória (Cichorium intybus) egy évelő, lágyszárú növény, mely leginkább a szántóföldek mentén, utak szélén és elhagyatott területeken bukkan fel. Könnyen felismerhető, ha figyelünk néhány jellegzetes tulajdonságára.
A cikória magas, elágazó szárral rendelkezik, mely a talajból közvetlenül emelkedik ki. A szár általában 30-150 cm magasra nő meg. A levelek alakja változó: a tőlevelek lándzsa alakúak, fogazottak, míg a szárlevelek kisebbek és szárölelők.
A cikória legszembetűnőbb ismertetőjegye a gyönyörű, élénk kék virágja, melyek reggel nyílnak ki és délutánra elhervadnak.
A virágok fészekvirágzatot alkotnak, és a szár oldalágain egyesével vagy kettesével helyezkednek el. Ritkábban előfordulhatnak rózsaszín vagy fehér virágú példányok is. A növény mélyre hatoló karógyökérrel rendelkezik, melynek köszönhetően jól bírja a szárazságot. A cikória termése kaszat, mely a virágok elvirágzása után fejlődik ki.
A cikória tápanyagtartalma: Vitaminok, ásványi anyagok és rostok

A cikória nem csupán egy kávépótló, hanem egy igazi tápanyagbomba is. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, melyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Vitaminok tekintetében a cikória jelentős mennyiségű B6-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez és a fehérje-anyagcseréhez. Emellett kisebb mennyiségben fellelhető benne C-vitamin is, ami antioxidáns hatású és támogatja az immunrendszert. A cikória leveleiben K-vitamin is található, amely fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
Ásványi anyagok szempontjából a cikória kiváló káliumforrás. A kálium segít szabályozni a vérnyomást és fontos szerepet játszik az izmok és idegek működésében. Tartalmaz továbbá mangánt, ami antioxidáns hatású és részt vesz a csontok felépítésében. A cikóriában lévő magnézium hozzájárul az izmok és idegek megfelelő működéséhez, valamint a normál szívritmus fenntartásához. Kisebb mennyiségben vas és cink is található benne, melyek elengedhetetlenek a vérképzéshez és az immunrendszer erősítéséhez.
A cikória legértékesebb tulajdonsága azonban a magas rosttartalma, különösen az inulin. Az inulin egy prebiotikus rost, ami azt jelenti, hogy táplálékot biztosít a jótékony bélbaktériumok számára.
Az inulin elősegíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását, ami kulcsfontosságú az immunrendszer erősítéséhez, a tápanyagok felszívódásához és az emésztési problémák megelőzéséhez.
A rostok emellett segítenek a vércukorszint stabilizálásában, a koleszterinszint csökkentésében és a teltségérzet elérésében, ami hozzájárulhat a testsúlykontrollhoz. A cikória fogyasztása tehát nem csupán egy finom kávépótlék, hanem egy nagyszerű módja annak is, hogy támogassuk emésztésünket és általános egészségünket.
Érdemes tudni, hogy a cikória gyökerének rosttartalma a legmagasabb, míg a levelek inkább a vitaminok és ásványi anyagok szempontjából értékesek. A cikória felhasználása rendkívül sokoldalú: fogyasztható kávépótlóként, salátákban, levesekben vagy akár főzelékként is.
A cikória gyógyhatásai: Tudományos bizonyítékok és népi tapasztalatok
A cikória gyógyhatásait mind a tudományos kutatások, mind a népi gyógyászat régóta elismeri. A növény számos olyan bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek megelőzéséhez.
Az egyik legjelentősebb hatóanyaga az inulin, egy prebiotikus rost. Az inulin serkenti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, ezzel javítva az emésztést és a bélflóra egyensúlyát. A megfelelő bélflóra pedig elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez és a tápanyagok hatékony felszívódásához.
A népi gyógyászatban a cikóriát évszázadok óta használják emésztési problémák, például székrekedés és puffadás kezelésére. A cikória gyökeréből készült tea vagy kivonat enyhe hashajtó hatással rendelkezik, és segíthet a bélmozgás normalizálásában.
A cikória májvédő hatása is régóta ismert. Tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek támogatják a máj méregtelenítő funkcióit és védik a májsejteket a károsodástól. Egyes kutatások szerint a cikória fogyasztása segíthet a májbetegségek, például a zsírmáj megelőzésében és kezelésében.
A vércukorszint szabályozásában is szerepet játszhat a cikória. Az inulin lassítja a cukrok felszívódását, így segít stabilizálni a vércukorszintet. Ez különösen fontos a cukorbetegek számára, akiknek figyelniük kell a vércukorszintjük ingadozásaira.
A cikória gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és csökkentik a szervezetben a gyulladást. A krónikus gyulladás számos betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és az ízületi gyulladás kockázati tényezője.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a cikória fogyasztása egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. Aki allergiás a parlagfűre vagy más fészkesvirágzatúakra, annak óvatosnak kell lennie a cikória fogyasztásával.
A cikória gyógyhatásai komplexek és sokrétűek, a tudományos kutatások és a népi tapasztalatok egyaránt alátámasztják jótékony hatásait. Kiemelkedő szerepe van az emésztés javításában, a máj védelmében, a vércukorszint szabályozásában és a gyulladás csökkentésében.
A cikória felhasználása rendkívül sokoldalú. Fogyasztható nyersen salátákban, főzve levesekben és főzelékekben, vagy pörkölve kávépótlóként. A cikória gyökeréből készült tea vagy kivonat pedig kiváló gyógyhatású ital lehet.
Érdemes tehát beépíteni a cikóriát a mindennapi étrendünkbe, hogy kihasználhassuk jótékony hatásait és hozzájáruljunk egészségünk megőrzéséhez.
A cikória hatása az emésztésre: Prebiotikumok és az egészséges bélflóra
A cikória különösen értékes az emésztőrendszer számára, köszönhetően magas inulin tartalmának. Az inulin egy természetes, vízben oldódó rost, mely prebiotikumként működik. Ez azt jelenti, hogy táplálékot biztosít a bélflóránkban élő jótékony baktériumoknak, elősegítve azok szaporodását és aktivitását.
Az egészséges bélflóra elengedhetetlen a jó emésztéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és általános jó közérzethez. A cikória rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, ezáltal csökkentve a puffadást, a székrekedést és egyéb emésztési problémákat.
A prebiotikumok, mint az inulin, nem emésztődnek meg a vékonybélben, hanem eljutnak a vastagbélig, ahol a jótékony baktériumok lebontják őket. Ez a folyamat rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) termel, melyek további előnyökkel járnak a szervezet számára. Ilyen előny például a vastagbél sejtjeinek táplálása és a gyulladás csökkentése.
A cikória inulin tartalma kiemelkedő fontosságú a bélflóra egészségének megőrzésében, támogatva a jótékony baktériumok növekedését és aktivitását.
A cikória fogyasztható kávépótlóként, salátákban, levesekben vagy akár főzelékként is. Fontos azonban, hogy fokozatosan vezessük be az étrendünkbe, különösen akkor, ha érzékeny az emésztőrendszerünk, mivel a hirtelen nagy mennyiségű inulin fogyasztása kezdetben puffadást okozhat. Kezdjük kis adagokkal, és figyeljük a szervezetünk reakcióit. A cikória mértékletes fogyasztása kiváló módja annak, hogy természetes módon támogassuk emésztésünket és bélflóránkat.
A cikória továbbá segíthet a vércukorszint stabilizálásában is, köszönhetően az inulin lassú felszívódásának, ami lassítja a glükóz felszabadulását a véráramba. Ez különösen előnyös lehet cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciával küzdők számára. Ne feledjük, a cikória egy komplex növény, melynek jótékony hatásai túlmutatnak az emésztésen, de az egészséges bélflóra fenntartásában betöltött szerepe kulcsfontosságú az általános jó közérzethez.
A cikória szerepe a vércukorszint szabályozásában: Diabétesz és inzulinrezisztencia
A cikória különösen értékes lehet a vércukorszint szabályozásában, ami kiemelten fontos a diabéteszben szenvedők és az inzulinrezisztenciával küzdők számára. Ennek oka a cikória magas inulin tartalma, egy prebiotikus rost, amely nem emésztődik meg a vékonybélben, hanem a vastagbélbe jutva táplálja a jótékony baktériumokat.
Az inulin képes lassítani a glükóz felszívódását a véráramba, ezáltal segít elkerülni a hirtelen vércukorszint-emelkedéseket, amelyek károsak lehetnek a diabéteszes betegek számára. Emellett az inulin javíthatja az inzulinérzékenységet, ami azt jelenti, hogy a szervezet hatékonyabban tudja felhasználni az inzulint a vércukorszint szabályozására.
Tanulmányok kimutatták, hogy a cikória rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hosszú távú vércukorszint stabilizálásához, valamint a HbA1c szint csökkentéséhez, ami a vércukorszint hosszú távú kontrolljának mutatója. Ez különösen fontos a diabétesz szövődményeinek megelőzésében.
A cikóriában található inulin kulcsszerepet játszik a vércukorszint szabályozásában azáltal, hogy lassítja a glükóz felszívódását és javítja az inzulinérzékenységet, ezáltal értékes támogatást nyújtva a diabétesz kezelésében és az inzulinrezisztencia leküzdésében.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a cikória nem helyettesíti az orvosi kezelést, hanem kiegészítő terápiaként alkalmazható. Mindig konzultáljon orvosával vagy dietetikussal, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölne az étrendjében, különösen, ha diabéteszben szenved.
A cikória fogyasztása többféleképpen is beilleszthető az étrendbe. A cikória gyökeréből készült cikóriakávé egy népszerű alternatíva a hagyományos kávé helyett, mivel nem tartalmaz koffeint és gazdag inulinban. Emellett a cikória levelei salátákba keverhetők, vagy főzelékként is elkészíthetők.
Ügyeljen arra, hogy a cikória fogyasztását fokozatosan növelje, mivel a hirtelen nagy mennyiségű inulin fogyasztása puffadást és emésztési problémákat okozhat egyeseknél.
A cikória hatása a szív- és érrendszerre: Koleszterinszint és vérnyomás

A cikória jótékony hatásai a szív- és érrendszerre egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A cikória gyökere inulint tartalmaz, egy prebiotikus rostot, amely a bélflórára gyakorolt pozitív hatásán keresztül közvetve befolyásolja a koleszterinszintet.
A rostok, így az inulin is, hozzájárulhatnak a LDL („rossz”) koleszterin szintjének csökkentéséhez azáltal, hogy megkötik a koleszterint a bélrendszerben, megakadályozva annak felszívódását a véráramba. Ezzel párhuzamosan a cikória antioxidáns tulajdonságai segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó oxidatív stressz csökkentésében.
A vérnyomás szabályozásában is szerepet játszhat a cikória. Egyes kutatások szerint a cikória káliumtartalma hozzájárulhat a vérnyomás normalizálásához. A kálium ellensúlyozza a nátrium hatásait a szervezetben, ami különösen fontos a magas vérnyomásban szenvedők számára.
A cikória rendszeres fogyasztása, a kiegyensúlyozott étrend részeként, potenciálisan hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozásán keresztül.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a cikória nem helyettesíti az orvosi kezelést vagy a gyógyszeres terápiát. Amennyiben szív- és érrendszeri problémákkal küzd, konzultáljon orvosával a cikória étrendbe való beillesztéséről.
A cikória gyulladáscsökkentő tulajdonságai: Krónikus betegségek megelőzése
A cikória gyulladáscsökkentő hatása nagyrészt inulin tartalmának köszönhető. Ez a prebiotikum táplálja a bélflórát, ami közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését. Egy egészséges bélflóra képes csökkenteni a szervezetben lévő gyulladást, ezáltal hozzájárulva a krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri problémák, a 2-es típusú cukorbetegség, és bizonyos autoimmun betegségek megelőzéséhez.
A cikória antioxidánsokban is gazdag, amelyek szintén segítik a gyulladás csökkentését. Ezek az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket és gyulladást okozhatnak. A cikória fogyasztása tehát hozzájárulhat a szervezet természetes védekező képességének erősítéséhez.
A cikória rendszeres fogyasztása, a gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően, kulcsszerepet játszhat a krónikus betegségek kialakulásának kockázatának csökkentésében és az általános egészség megőrzésében.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a cikória nem helyettesíti az orvosi kezelést, de egy értékes kiegészítője lehet az egészséges életmódnak. Mindig konzultáljunk orvosunkkal, ha bármilyen egészségügyi problémánk van.
A cikória felhasználása a konyhában: Receptötletek és kulináris tippek
A cikória nem csupán gyógynövény, hanem egy sokoldalú alapanyag is a konyhában. Különleges, enyhén kesernyés íze izgalmas dimenziót adhat ételeinknek, ráadásul rostban gazdag, így a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként is remek választás.
A cikória felhasználása rendkívül változatos. A gyökérzetet pörkölve, őrölve kávépótlóként használhatjuk. Ez egy koffeinmentes alternatíva, amely reggeli rituálénk részévé válhat. A cikóriakávé íze földes, kissé karamellás, és jól harmonizál tejjel vagy növényi tejhelyettesítőkkel.
A cikória levelei is ehetőek. A fiatal, zsenge leveleket nyersen salátákba keverhetjük, így friss, ropogós textúrát és pikáns ízt kölcsönözve a fogásnak. Az idősebb levelek főzve vagy párolva is finomak, például spenóthoz hasonlóan elkészítve.
Receptötletek:
- Cikóriasaláta: Keverjünk össze cikória leveleket, diót, almát és egy könnyű vinaigrette öntetet.
- Cikóriás krémleves: A cikóriát burgonyával és hagymával együtt főzzük meg, majd turmixoljuk krémesre.
- Párolt cikória: A cikóriát vajon pároljuk meg fokhagymával és egy kevés citromlével.
Kulináris tippek:
- A cikória keserűségét csökkenthetjük, ha felhasználás előtt sós vízben áztatjuk.
- A cikóriát jól kombinálhatjuk édes ízekkel, például mézzel vagy juharsziruppal.
- A cikória remekül illik a húsételekhez, különösen a vadhúsokhoz.
A cikória a konyhában egy igazi jolly joker: a gyökérzetből kávéhelyettesítőt készíthetünk, a leveleket salátákba vagy főzelékekbe tehetjük, így változatos és egészséges ételeket varázsolhatunk az asztalra.
Ne feledjük, a cikória nem csupán finom, hanem egészséges is. Rosttartalma segíti az emésztést, prebiotikus hatása pedig támogatja a bélflóra egészségét. Próbáljuk ki bátran a cikóriát a konyhában, és fedezzük fel a benne rejlő lehetőségeket!
Cikóriakávé: Elkészítése, íze és egészségügyi előnyei
A cikóriakávé a pörkölt cikóriagyökérből készült ital, mely a kávé ízére emlékeztet, de koffeinmentes alternatívát kínál. Elkészítése rendkívül egyszerű: a pörkölt és őrölt cikóriagyökeret forró vízzel kell leönteni, majd néhány percig áztatni, hasonlóan a hagyományos kávéhoz. Az íze enyhén kesernyés, földes és karamellás jegyeket hordoz, ami sokak számára vonzóvá teszi.
A cikóriakávé egyik legfontosabb előnye a koffeinmentessége. Ezáltal ideális választás azok számára, akik érzékenyek a koffeinre, vagy kerülni szeretnék a kávé okozta mellékhatásokat, mint például a szorongás vagy az álmatlanság.
A cikóriakávé rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az emésztés javításához, mivel prebiotikumokat tartalmaz, amelyek táplálják a jótékony bélbaktériumokat.
Ezen kívül a cikóriagyökér inulinban gazdag, ami egy vízben oldódó rost. Az inulin segíthet a vércukorszint szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében és az immunrendszer erősítésében. Bár a cikóriakávé nem tartalmaz annyi tápanyagot, mint a friss cikória növény, mégis értékes kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.
Érdemes kipróbálni a cikóriakávét tejjel vagy növényi tejjel, esetleg mézzel vagy más természetes édesítőszerrel ízesítve, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő ízvilágot.
Cikória gyökér felhasználása: Kivonatok, kapszulák és tinktúrák

A cikóriagyökér számos formában elérhető, hogy könnyedén beilleszthető legyen a napi rutinba. Kivonatok formájában koncentráltan tartalmazza a jótékony hatóanyagokat, így kis mennyiség is elegendő lehet. Ezek a kivonatok gyakran folyékony állagúak és könnyen adagolhatók italokhoz vagy ételekhez.
A kapszulák kényelmes megoldást nyújtanak azok számára, akik pontos adagolásra törekszenek, és nem szeretik az ízét. A kapszulákban lévő porított cikóriagyökér ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint a nyers gyökér, de sokkal egyszerűbben fogyasztható.
A tinktúrák alkoholos kivonatok, melyek gyors felszívódást tesznek lehetővé. Néhány csepp tinktúra vízzel vagy más itallal elkeverve gyorsan kifejtheti hatását. Gyakran használják emésztési problémák enyhítésére.
A cikóriagyökér kivonatok, kapszulák és tinktúrák mindegyike a gyökérben található inulin nevű prebiotikumban gazdag, ami elősegíti a bélflóra egyensúlyát és az emésztést.
Fontos azonban, hogy a cikóriagyökér termékek használata előtt konzultáljunk orvosunkkal vagy táplálkozási szakemberrel, különösen, ha valamilyen alapbetegségünk van, vagy gyógyszert szedünk.
A cikória termesztése: Tippek a sikeres otthoni termesztéshez
A cikória otthoni termesztése egyre népszerűbb, hiszen így friss, vegyszermentes gyökerekhez és levelekhez juthatunk. A siker kulcsa a megfelelő talaj és a gondoskodás.
A cikória számára a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj ideális. Kerüljük a túl savas vagy lúgos talajokat. A magokat tavasszal, a fagyok elmúltával vethetjük el. Fontos, hogy a sorok között hagyjunk elegendő helyet, kb. 30-40 cm-t, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek.
A cikória rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert a gyökerek könnyen rothadásnak indulhatnak.
A cikória gyökereinek kifejlődéséhez mély, laza talaj szükséges. A gyökerek betakarítására ősszel kerül sor, miután a levelek elszáradtak.
A cikória levelei is fogyaszthatók, salátákba keverve vagy főzelékként elkészítve. A levelek szedésére a növekedési időszakban folyamatosan lehetőségünk van.
A cikória termesztése során figyeljünk a kártevőkre, mint például a csigákra és a levéltetvekre. Használjunk természetes védekezési módszereket, például csalánlevet vagy komposztteát.
A cikória mellékhatásai és ellenjavallatai: Mire kell figyelni?
Bár a cikória számos jótékony hatással rendelkezik, fontos tisztában lenni a lehetséges mellékhatásaival és ellenjavallataival is. Egyeseknél allergiás reakciót válthat ki, különösen azoknál, akik érzékenyek a parlagfűre vagy más hasonló növényekre. Az allergiás tünetek közé tartozhat a bőrkiütés, viszketés, duzzanat, vagy akár légzési nehézségek is.
A cikória hashajtó hatású lehet, ezért túlzott fogyasztása hasmenést, puffadást és gyomorgörcsöket okozhat. Különösen figyelni kell erre azoknak, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek.
Terhesség és szoptatás ideje alatt a cikória fogyasztása nem ajánlott, mivel nincs elegendő információ a biztonságosságáról. Habár egyes hagyományos gyógyászati rendszerekben a tejtermelés serkentésére használják, a tudományos bizonyítékok hiányosak, és a potenciális kockázatok miatt a biztonság az elsődleges szempont.
A cikória befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, különösen a véralvadásgátlókat, mivel fokozhatja azok hatását, növelve a vérzési kockázatot. Ezért, ha véralvadásgátlót szed, konzultáljon orvosával, mielőtt cikóriát fogyasztana.
Vese- vagy epeköves betegeknek szintén óvatosan kell bánniuk a cikóriával, mivel serkentheti az epe termelődését, ami problémákat okozhat.