Laboda a kertben: Hogyan használd ki a gyógynövény erejét és ízét?

Fedezd fel Laboda gyógyerejét és kulináris lehetőségeit! Ebben a cikkben bevezetünk a Laboda termesztésébe, felhasználásába a kertben és a konyhában. Megtudhatod, hogyan élvezheted jótékony hatásait és különleges ízét a mindennapokban, egyszerű receptekkel és tippekkel gazdagítva az étrendedet.

Famiily.hu
23 Min Read

A laboda, vagy más néven kerti laboda (Atriplex hortensis), egy sokoldalú növény, mely nemcsak a kertünk dísze lehet, hanem értékes tápanyagforrás is. Sokszor a spenóthoz hasonlóan használjuk, de íze annál karakteresebb, enyhén sós, ami különleges aromát kölcsönöz az ételeknek. Évezredek óta ismert és használt zöldségféle, mely mostanra méltatlanul háttérbe szorult, pedig termesztése egyszerű, és felhasználása igen változatos.

A laboda igazi kincs a kertben és a konyhában: ellenálló, könnyen termeszthető, és számtalan módon felhasználható, így érdemes újra felfedezni ezt a régi zöldségfélét.

Nem csupán a levelei értékesek, hanem a magjai is felhasználhatók. A fiatal leveleket nyersen salátákba keverhetjük, míg az idősebbeket főzelékekbe, levesekbe, vagy akár spenót helyettesítőjeként is használhatjuk. A magjaiból lisztet őrölhetünk, vagy pirítva, köretként fogyaszthatjuk. A laboda magas C-vitamin, A-vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

A kertekben is remekül megállja a helyét. Magassága elérheti a két métert is, így akár a veteményeskertünk látványos eleme is lehet. Ráadásul a laboda kiváló talajtakaró növény, segít a gyomok elnyomásában. Könnyen szaporítható magról, és viszonylag igénytelen a talajjal szemben. Fedezzük fel együtt a laboda sokoldalúságát, és gazdagítsuk vele étrendünket és kertünket egyaránt!

A laboda botanikai jellemzői és fajtái

A laboda (Atriplex) a libatopfélék családjába (Chenopodiaceae, újabban Amaranthaceae) tartozó, igen változatos nemzetség. Botanikailag a levelek formája, a virágzat szerkezete és a termések jellege alapján azonosíthatók be. A legtöbb labodafaj egynyári növény, de akadnak köztük kétévesek és évelők is. Gyakran találkozhatunk velük utak mentén, szántóföldeken és kertekben.

Magyarországon több labodafaj is előfordul, melyek közül a legismertebbek a következők:

  • Fehér laboda (Atriplex patula): A leggyakoribb fajta, levelei lándzsa alakúak, és a növény általában zöldes-fehér színű.
  • Kerti laboda (Atriplex hortensis): Ezt a fajtát régebben gyakran termesztették zöldségként. Levelei nagyobbak, húsosabbak, és lehetnek zöldek, pirosak vagy sárgák.
  • Nyúlánk laboda (Atriplex prostrata): Elterülő habitusú, gyakran a talajon kúszik.

A kerti laboda különösen érdekes a kertészek számára, mivel számos változata létezik, melyek levélszíne eltérő. Ezek a változatok nem csak dísznövényként szolgálhatnak, hanem a konyhában is felhasználhatók. A piros levelű változatok például mutatós színfoltot vihetnek a salátákba.

A laboda nemzetség tagjait a magas sótartalom tűrőképessége jellemzi, ezért gyakran találkozhatunk velük sós talajokon is. Ez a tulajdonságuk befolyásolja ízüket is, ami enyhén sós, spenótra emlékeztető.

Fontos megjegyezni, hogy a laboda fajták kereszteződhetnek egymással, ami megnehezítheti a pontos azonosításukat. A biztonság kedvéért, ha étkezési célra szeretnénk felhasználni, győződjünk meg arról, hogy a növényt megbízható forrásból szereztük be, vagy kérjük szakember segítségét a beazonosításban.

A laboda termesztésének fortélyai: Talaj, napfény, öntözés

A laboda, bár igénytelen növény hírében áll, meghálálja a gondoskodást, és gazdagabb terméssel örvendeztet meg bennünket. A sikeres termesztés kulcsa a megfelelő talaj, a bőséges napfény és a helyes öntözés.

A talaj tekintetében a laboda nem válogatós, de a legjobb eredményeket a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, közepesen kötött talajban érhetjük el. A homokos talajokat érdemes komposzttal vagy érett trágyával javítani, hogy jobban megtartsák a nedvességet és a tápanyagokat. A túlságosan kötött, agyagos talajok lazításához pedig homokot vagy perlitet adhatunk. A talaj pH-értékének 6,0 és 7,5 között kell lennie, ami ideális a legtöbb kerti növény számára is.

A napfény elengedhetetlen a laboda számára. Minél több napfényt kap, annál erőteljesebben fejlődik és annál ízletesebbek lesznek a levelei. Ideális esetben napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Ha árnyékos helyre ültetjük, a levelek kevésbé lesznek ízesek és a növény hajlamosabbá válik a betegségekre.

Az öntözés során figyeljünk arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, de ne álljon a vízben. A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, míg a szárazság a levelek sárgulását és a növekedés lelassulását okozhatja. Különösen a csírázáskor és a fiatal növények esetében fontos a rendszeres öntözés. A nyári, forró napokon érdemes gyakrabban öntözni, lehetőleg a reggeli órákban, hogy a leveleknek legyen idejük megszáradni a nap folyamán.

A laboda szereti a rendszeres, de nem túlzott öntözést. A talaj felső rétege legyen mindig enyhén nedves.

A tápanyag-utánpótlásról se feledkezzünk meg! A laboda meghálálja a rendszeres tápoldatozást, különösen a növekedési időszakban. Használhatunk szerves trágyát, komposztteát vagy akár speciális zöldségtápoldatot is. A túlzott nitrogén-tartalmú műtrágyákat kerüljük, mert ezek a levelek túlzott növekedését idézhetik elő az íz rovására.

A megfelelő talaj, napfény és öntözés biztosításával garantálhatjuk a laboda bőséges és ízletes termését, amelyet aztán sokféleképpen felhasználhatunk a konyhában és a népi gyógyászatban egyaránt.

Laboda vetése és palántázása: Lépésről lépésre útmutató

A laboda palántázása előtt fontos a talaj előkészítése.
A laboda palántázása előtt a talajt mélyen forgassuk fel, hogy biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést és tápanyagszolgáltatást.

A laboda vetése egyszerű, és akár közvetlenül a kertbe is elvégezhető, de a palántázás előnyösebb lehet a korábbi szüret érdekében. Íme, egy lépésről lépésre útmutató a sikeres laboda vetéshez és palántázáshoz:

  1. Időzítés: A labodát tavasszal, a fagyok elmúltával érdemes vetni vagy palántázni. A palántázást már február-márciusban elkezdhetjük beltéren.
  2. Talaj előkészítése: A laboda kedveli a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. Lazítsuk fel a talajt, és keverjünk bele komposztot vagy érett trágyát.
  3. Vetés közvetlenül a kertbe: A magokat 1-2 cm mélyre vessük, 15-20 cm távolságra egymástól. Tartsa a talajt nedvesen a kelésig.
  4. Palántázás:
    • Vessük a magokat beltéren, kis cserepekbe vagy tálcákba.
    • Tartsuk a talajt nedvesen és melegen (kb. 20°C).
    • Amikor a palánták elérik a 10-15 cm-es magasságot, és a fagyveszély elmúlt, ültessük ki őket a kertbe, 20-30 cm távolságra egymástól.
  5. Gondozás: A laboda nem igényel különösebb gondozást. Fontos a rendszeres öntözés, különösen a száraz időszakokban. Gyomláljuk rendszeresen a területet.

A palántázás lehetővé teszi, hogy korábban élvezhessük a friss laboda leveleket, és kontrolláljuk a növények elhelyezkedését a kertben.

A laboda magjait érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni, ezzel gyorsíthatjuk a kelési folyamatot.

Tipp: A laboda önmagától is elszórhatja magjait, így a következő évben is megjelenhet a kertben, ha nem szüreteljük le időben a magokat.

A laboda gondozása: Gyomlálás, tápanyagutánpótlás, kártevővédelem

A laboda gondozása viszonylag egyszerű, de a bőséges terméshez néhány alapszabályt be kell tartani. A gyomlálás elengedhetetlen, különösen a növény fiatal korában, amikor még nem elég erős ahhoz, hogy felvegye a versenyt a többi növénnyel. Rendszeresen távolítsuk el a laboda környékéről a gyomokat, hogy azok ne vegyék el a tápanyagot és a vizet.

A tápanyagutánpótlás is fontos szerepet játszik a laboda növekedésében. Bár igénytelen növény, meghálálja a komposzttal vagy érett trágyával való dúsítást. Tavasszal, a növekedési időszak elején érdemes egy adag szerves trágyát bedolgozni a talajba. Később, a virágzáskor is adhatunk neki tápoldatot, de figyeljünk arra, hogy ne legyen túl magas a nitrogéntartalma, mert az a levelek növekedését serkenti a virágzás rovására.

A kártevők ritkán okoznak komoly problémát a labodánál. Leggyakrabban a levéltetvek támadhatják meg, de ezek ellen egyszerűen védekezhetünk szappanos vízzel való permetezéssel. Ha hernyók jelennek meg, kézzel szedjük le őket, vagy használjunk biológiai védekezést.

A legfontosabb, hogy a labodát rendszeresen ellenőrizzük, és a problémákat minél hamarabb orvosoljuk. Ezzel biztosíthatjuk a bőséges és egészséges termést.

A betegségek közül a gombás fertőzések jelenthetnek veszélyt, különösen nedves időjárás esetén. A megelőzés érdekében biztosítsuk a jó szellőzést a növények között, és kerüljük a levelek túlzott nedvességét. Ha gombás fertőzésre utaló jeleket (pl. foltok a leveleken) észlelünk, használjunk réztartalmú gombaölő szert.

Fontos megjegyezni, hogy a túlzott öntözés is problémát okozhat, mert a laboda jobban bírja a szárazságot, mint a pangó vizet. A talaj legyen jó vízelvezetésű, és csak akkor öntözzünk, ha a talaj felső rétege már kiszáradt.

Laboda a kiskertben: Tervezés és társnövények

A laboda kiskertbe történő beillesztésekor fontos figyelembe venni a helyigényét és a társnövényekkel való kapcsolatát. Mivel viszonylag nagyra nőhet, tervezzünk neki elegendő helyet, hogy ne nyomja el a szomszédos növényeket.

A laboda jól társítható például paradicsommal, paprikával és káposztafélékkel. Segít távol tartani bizonyos kártevőket, ráadásul a talaj tápanyagtartalmát is javíthatja a közelében.

Érdemes megfontolni a vetésforgót is. Ne ültessük labodát ugyanarra a helyre egymás utáni években, mert ez növelheti a talajbetegségek kockázatát. Válasszunk olyan helyet, ahol korábban hüvelyeseket termesztettünk, mert azok nitrogénnel dúsították a talajt.

A laboda ültetésekor ügyeljünk arra, hogy napos vagy félárnyékos helyet válasszunk, és a talaj legyen jó vízáteresztő képességű.

A laboda a kertben nem csupán egy hasznos gyógynövény, hanem egy szép dísznövény is. Pirosas levelei feldobják a kert látványát, és vonzzák a hasznos rovarokat.

Néhány kerülendő társítás: a babfélékkel való közelsége nem javasolt, mivel a laboda gátolhatja a bab növekedését. Ugyanígy, a borsóval se ültessük egymás mellé.

A laboda gyógyászati felhasználása a népi gyógyászatban

A laboda (Atriplex hortensis) nem csupán egy ízletes zöldség, hanem a népi gyógyászatban is régóta használt növény. Őseink felismerték a benne rejlő potenciált, és különböző panaszok enyhítésére alkalmazták. Bár a modern orvostudomány más megközelítéseket alkalmaz, érdemes megismernünk a laboda hagyományos felhasználási módjait.

A labodát elsősorban emésztési problémákra használták. Úgy tartották, hogy a levelei segítenek a gyomorpanaszok, puffadás és székrekedés kezelésében. Enyhe hashajtó hatása miatt gyakran adták gyermekeknek is. A levelekből készült tea vagy főzet fogyasztása volt a legelterjedtebb módszer.

A népi gyógyászatban a labodát vérzéscsillapítóként is alkalmazták. A friss leveleket összezúzták és a sebre helyezték, hogy elősegítsék a véralvadást. Ezt a módszert kisebb vágások és horzsolások esetén alkalmazták.

A laboda leveleinek gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítottak. A levelekből készült borogatást bőrkiütésekre, ekcémára és más bőrproblémákra használták. Úgy vélték, hogy a levelekben található anyagok segítenek csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a viszketést.

Egyes vidékeken a labodát köhögés csillapítására is használták. A levelekből készült szirupot vagy teát köhögés és torokfájás esetén fogyasztották. A laboda enyhe köptető hatással rendelkezik, ami segíthet a légutak tisztításában.

A laboda hagyományos felhasználása során fontos szem előtt tartani, hogy ezek a módszerek népi tapasztalatokon alapulnak, és nem helyettesítik a modern orvosi kezeléseket. Mindig konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen gyógynövényt használunk gyógyászati célokra.

A laboda magjait is felhasználták a népi gyógyászatban. Őrölt formában liszttel keverve tápláló és energiadús ételt készítettek belőle. A magvak magas fehérje- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek.

Fontos megjegyezni, hogy a laboda oxálsavat tartalmaz, ezért mértékkel fogyasztandó. Vesebetegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük a fogyasztására.

A laboda hatóanyagai és azok élettani hatásai

A laboda gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
A laboda magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, és segíti a sebgyógyulást is.

A laboda (Atriplex hortensis) nem csupán egy mutatós kerti növény, hanem számos értékes hatóanyagot is rejt magában, melyek jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. Bár a pontos összetétel függ a fajtától, a termesztési körülményektől és a növény érettségi fokától, általánosságban elmondható, hogy gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

Kiemelkedő a magas C-vitamin tartalma, mely erősíti az immunrendszert és segít a szabad gyökök elleni védekezésben. Ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, ami fontos a szem egészségéhez és a bőr védelméhez. A laboda ásványi anyagokban is bővelkedik, megtalálható benne kalcium, magnézium, vas és kálium. A kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez, a magnézium támogatja az idegrendszer működését, a vas pedig a vérképzéshez szükséges. A kálium hozzájárul a megfelelő vérnyomás fenntartásához.

A laboda levelei tartalmaznak betainokat, melyek szerepet játszanak a máj védelmében és a homocisztein szint csökkentésében. A homocisztein magas szintje összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel. Ezen kívül a labodában találhatóak flavonoidok is, melyek antioxidáns hatásuk révén védik a sejteket a károsodástól.

A laboda rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet antioxidáns kapacitásának növeléséhez, ezáltal segítve a betegségek megelőzését.

Fontos megemlíteni, hogy a laboda oxálsavat is tartalmaz, ezért vesebetegségben szenvedőknek mértékkel ajánlott a fogyasztása. Azonban a főzés során az oxálsav jelentős része kioldódik, így a főtt laboda már biztonságosabban fogyasztható.

Összefoglalva, a laboda egy értékes növény, melynek hatóanyagai számos jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. Érdemes beépíteni az étrendünkbe, természetesen a megfelelő mértékletesség betartásával.

Laboda receptek: Levesek, saláták, főzelékek

A laboda nem csupán egy dísznövény a kertben, hanem egy igazi kulináris kincs is. Levelei felhasználhatók levesek, saláták és főzelékek készítéséhez, gazdagítva ételeinket nem csak ízben, hanem tápanyagokban is. Íme néhány ötlet, hogyan használhatod fel a labodát a konyhádban:

Levesek: A laboda levelei kiválóan helyettesítik a spenótot vagy a sóska leveleket a levesekben. Egy egyszerű labodaleveshez szükséged lesz hagymára, fokhagymára, burgonyára, zöldség alaplére és természetesen, laboda levelekre. Pirítsd meg a hagymát és fokhagymát, add hozzá a kockára vágott burgonyát, majd öntsd fel az alaplével. Amikor a burgonya megpuhult, add hozzá a felaprított laboda leveleket, és főzd még pár percig. Ízesítsd sóval, borssal, és tálaláskor adhatsz hozzá egy kanál tejfölt vagy joghurtot. A laboda levesnek enyhén savanykás, frissítő íze van.

Saláták: A fiatal, zsenge laboda levelek nyersen is fogyaszthatók salátákban. Kombináld őket más zöldségekkel, például uborkával, paradicsommal, paprikával, és készíts egy egyszerű vinaigrette öntetet olívaolajból, citromléből, sóból és borsból. A laboda levelek roppanós textúrája és enyhe íze jól kiegészíti a többi zöldség ízét. Érdemes kipróbálni gyümölcsökkel is, például eperrel vagy málnával, a kontraszt igazán izgalmas.

Főzelékek: A labodából készült főzelék egy remek alternatíva a spenót- vagy sóskamártáshoz. A laboda leveleket párold meg vajon vagy olívaolajon, majd add hozzá lisztet vagy keményítőt a sűrítéshez. Fűszerezd sóval, borssal, és egy kevés szerecsendióval. Tálald főtt tojással vagy tükörtojással, esetleg sült hússal.

Fontos, hogy mindig friss, egészséges leveleket használj a főzéshez. A nagyobb, idősebb levelek néha kissé kesernyések lehetnek, ezért érdemes a fiatalabbakat választani.

A laboda sokoldalú felhasználhatósága révén a kertből egyenesen a tányérra kerülhet, friss, helyi és egészséges alternatívát kínálva a hagyományos zöldségekhez képest.

Tipp: A laboda leveleket érdemes közvetlenül felhasználás előtt megmosni, hogy minél frissebbek maradjanak. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél eltenni, lefagyaszthatod a leveleket, de a legjobb ízük frissen van.

Kísérletezz bátran! A laboda íze jól kombinálható más fűszerekkel, például petrezselyemmel, kaporral, vagy akár egy kis chilivel is. Fedezd fel a saját kedvenc receptjeidet!

Laboda a vegetáriánus és vegán konyhában

A laboda a vegetáriánus és vegán konyhában egy igazi kincs, sokoldalúsága miatt. Levelei a spenóthoz hasonlóan használhatók, de íze annál enyhébb, kissé savanykás, ami különleges karaktert ad az ételeknek.

Készíthetsz belőle főzeléket, akár önmagában, akár más zöldségekkel, például burgonyával vagy sárgarépával kombinálva. A laboda főzelék remek köret, vagy akár önálló fogás is lehet egy szelet pirítóssal.

A laboda levelei nyersen is fogyaszthatók, salátákba keverve. Érdemes fiatal, zsenge leveleket választani, mert ezek kevésbé rostosak és ízletesebbek. A salátában remekül harmonizál más zöld levelekkel, paradicsommal, uborkával és avokádóval.

A laboda turmixokba is kiválóan beilleszthető. Egy marék laboda levél hozzáadásával extra vitamint és ásványi anyagot vihetsz be a szervezetedbe. Kombináld gyümölcsökkel, zöldségekkel és növényi tejjel a tökéletes reggeli vagy uzsonna turmixért.

A laboda felhasználható levesek sűrítésére és ízesítésére is. A krémlevesekhez különösen jól illik, de zöldséglevesekbe is bátran teheted. A levesekhez a labodát a főzés vége felé add hozzá, hogy megőrizze frissességét és tápanyagtartalmát.

A laboda a növényi alapú étrendben a vas és a C-vitamin kiváló forrása, ami különösen fontos a vegetáriánus és vegán étrendet követők számára.

A laboda magjai is ehetőek! Pirítva vagy szárítva, majd őrölve használhatók lisztként, vagy akár levesek és főzelékek sűrítésére. A magok enyhén diós ízűek.

Tipp: A laboda leveleit blansírozva, majd lefagyasztva hosszabb ideig is eltarthatod, így télen is élvezheted a kerted ajándékát.

Laboda tartósítása: Fagyasztás, szárítás, savanyítás

A laboda ízének és gyógyhatásainak megőrzésére többféle tartósítási módszer kínálkozik. Mivel frissen a legfinomabb, érdemes gondoskodni arról, hogy a szezonon kívül is hozzájuthassunk.

Fagyasztás: A legegyszerűbb módszer a fagyasztás. A labodát alaposan mossuk meg, szárítsuk le, majd aprítsuk fel. Helyezzük légmentesen záródó zacskókba vagy dobozokba, és fagyasszuk le. Így akár 6-8 hónapig is megőrzi az ízét és tápértékét.

Szárítás: A szárított laboda remekül használható teákhoz vagy fűszerkeverékekhez. A leveleket terítsük szét egy tiszta felületen, árnyékos, jól szellőző helyen. A szárítás eltarthat néhány naptól egy hétig is. Amikor a levelek teljesen szárazak és törékenyek, tároljuk légmentesen záródó edényben. A szárított laboda íze intenzívebb lesz, mint a frissé.

Savanyítás: A savanyítás egy kevésbé elterjedt, de érdekes módja a laboda tartósításának. Készíthetünk ecetes labodát, hasonlóan a savanyú uborkához. A leveleket sós, ecetes lében pácoljuk. Ez a módszer nem csak tartósítja a labodát, hanem egyedi, savanykás ízt is kölcsönöz neki, ami különleges salátákhoz vagy köretekhez illik.

A laboda tartósítása során a legfontosabb, hogy minél hamarabb feldolgozzuk a frissen szedett leveleket, így őrizzük meg a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

Mindhárom módszerrel a laboda értékes tápanyagai megőrizhetőek, így télen is élvezhetjük a kertünk ajándékát. Kísérletezzünk bátran, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb tartósítási módot!

Laboda magok gyűjtése és tárolása

A laboda magjait száraz, hűvös helyen tárold.
A laboda magok gyűjtése a nyár végén történik, amikor a hüvelyek barnulni kezdenek, így biztosítva a maximális tápanyagot.

A laboda magok gyűjtése kulcsfontosságú, ha szeretnéd a következő évben is élvezni ennek a sokoldalú növénynek az előnyeit. A magok akkor érettek, amikor a növény szára megbarnul és a magok könnyen leválnak. Ez általában a nyár végén, ősz elején következik be.

A gyűjtéshez válassz egy száraz, napos napot. Óvatosan rázd le a magokat a szárról egy tálba vagy papírzacskóba. Kerüld a nedves vagy párás időt, mert a nedvesség penészedéshez vezethet.

Miután összegyűjtötted a magokat, elengedhetetlen a megfelelő szárításuk. Terítsd ki a magokat egy papírlapra vagy tálcára egy jól szellőző, árnyékos helyen. Hagyd őket teljesen megszáradni néhány napig, rendszeresen átforgatva.

A teljesen megszáradt magokat légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen tárold. Így megőrzik csírázóképességüket a következő vetési szezonig.

A tároláshoz használhatsz üveg-, fém- vagy műanyag edényeket is. Fontos, hogy az edény tiszta és száraz legyen. A magok csírázóképességének megőrzése érdekében ne tárold őket közvetlen napfényben vagy magas hőmérsékleten.

Tipp: A magok tárolóedényére írd rá a növény nevét és a gyűjtés évét, hogy később könnyen azonosíthasd őket.

Laboda felhasználása a kozmetikában: Bőrápolás és hajápolás

A laboda nem csupán a konyhában, hanem a szépségápolásban is értékes szövetségesünk lehet. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma révén kiválóan alkalmas a bőr és a haj táplálására, revitalizálására. Lássuk, hogyan használhatjuk fel a labodát a kozmetikában!

Bőrápolás: A laboda levelei gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, így remekül alkalmazhatók irritált, érzékeny bőrre. Készíthetünk belőle arcvizet a következők szerint: forrázzunk le néhány friss labodalevelet, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kihűlt főzetet használjuk arcunk tisztítására, tonizálására. Segít csökkenteni a bőrpírt, nyugtatja a bőrt és frissítő hatású.

A laboda leveleiből pépet is készíthetünk, amelyet pakolásként használhatunk. Egyszerűen zúzzuk össze a leveleket egy kevés vízzel, majd vigyük fel a megtisztított arcbőrre. Hagyjuk hatni 15-20 percig, majd öblítsük le langyos vízzel. Ez a pakolás segít hidratálni a bőrt, csökkenteni a gyulladásokat és halványítani a bőrhibákat.

Hajápolás: A laboda a hajnak is jót tesz. Erősíti a hajhagymákat, serkenti a hajnövekedést és fényt ad a hajnak. A labodafőzetet hajmosás után öblítőként használhatjuk. Ehhez készítsünk erősebb főzetet, hagyjuk kihűlni, majd öblítsük le vele a hajunkat. Ne öblítsük ki vízzel, hagyjuk megszáradni a hajon.

A laboda rendszeres használata segíthet a fejbőr egészségének megőrzésében, csökkentheti a korpásodást és erősítheti a hajszálakat.

A laboda leveleiből készíthetünk hajpakolást is. Zúzzuk össze a leveleket egy kevés olívaolajjal vagy kókuszolajjal, majd vigyük fel a hajunkra és a fejbőrünkre. Hagyjuk hatni 30 percig, majd mossuk meg a hajunkat a szokásos módon. Ez a pakolás táplálja a hajat, fényt ad neki és serkenti a hajnövekedést. Fontos, hogy a kozmetikai felhasználás előtt végezzünk bőrtesztet, hogy elkerüljük az esetleges allergiás reakciókat!

Share This Article
Leave a comment